Ο φεμινισμός είναι ένα από αυτά τα κινήματα που δεν συναντάς έντονα στη Ν. Κορέα, λαμβάνωντας υπόψην ότι το #METOO κίνημα έχει αρχίσει να αποκτά ρίζες τα τελευταία 3 χρόνια, και αυτό είτε γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι, είτε γιατί μέσα από σοβαρά εγκλήματα κατά την γυναικείας φύσης, δημιουργήθηκε το κατάλληλο έδαφος.
Το κατάλληλο έδαφος σε μία πατριαρχική (κατα βάση) κοινωνία που μέχρι σήμερα είναι αρκετά προσκολλημένη στα πρότυπα και ήθη του περασμένου αιώνα, όσο αφορά το ρόλο της γυναίκας σε μία κοινωνία.
Μέχρι που ήρθε η Cho Nam Joo στη σκηνή της λογοτεχνείας με ένα άκρως ριζοσπαστικό αλλά και μοναδικό βιβλίο. Η 41χρονη πρώην τηλεοπτικός σεναριογράφος, πλέον best- seller συγγραφέας, αποτύπωσε στο χαρτί την θέση μίας καθημερινής γυναίκας, στη Σεούλ. Ο λόγος για το best seller : Kim Ji-young: Born 1982
Η έκδοση του βιβλίου το 2016, όχι απλά προκάλεσε πανικό αλλά και ένα τεράστιο κύμα απόψεων, ιστοριών και εμπειριών! Μέχρι το Νοέμβριο του 2018 είχε πουλήσει πάνω από 1εκατ. αντίτυπα σε όλο το κόσμο.
"Μιά παγκόσμια αίσθηση, το "Kim Jiyoung, Born 1982" έχει γίνει ... μια ακρογωνιαία λίθος για μια συζήτηση γύρω από το φεμινισμό και το φύλο»
(Sarah Shin, Guardian)
Χιλιάδες γυναίκες μέσα από το βιβλίο της βρήκαν το θάρρος να πουν τις δικές τους ιστορίες και ακόμη να ταυτιστούν με τη πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Προβλήματα σεξισμού, ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων καθώς και συνεχείς διακρίσεις προς τη γυναικεία φυση, είναι λίγα από αυτα που παρουσιάζει η Cho στο συγγραφικό της αριστούργημα. Με έμμεσο τρόπο καταφέρνει να δείξει ωμά τις πραγματικές συνθήκες και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες σε μία συντηριτική, ακόμη, κοινωνία. Και είναι λογικό να επιφέρει αντιδράσεις, αφού οι παραδόσεις και κώδικές ηθικής που χρησιμοποιούνται ως αντιεπιχειρήματα, απλώς καλύπτουν μία θολή εικόνα.
Συγκεκριμένα
Σε ένα μικρό, τακτοποιημένο διαμέρισμα στα περίχωρα της μητρόπολης της Σεούλ ζει η Kim Jiyoung. Μια τριάνταχρονη μητέρα η οποία έφυγε πρόσφατα από τη δουλειά της για να φροντίσει τη νεογέννητη κόρη της σε πλήρη απασχόληση - όπως αναμένεται να κάνουν πολλές κορεάτισσες. Αλλά αρχίζει γρήγορα να εμφανίζει παράξενα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία στον άντρα, τους γονείς και τους πεθερούς της: Η Jiyoung μιμείται τις φωνές άλλων γυναικών - ζωντανών και ακόμη νεκρών, τόσο γνωστών όσο και άγνωστων σε αυτήν. Καθώς βυθίζεται βαθύτερα σε αυτήν την ψύχωση, ο απεγνωσμένος πλέον σύζυγός της την στέλνει σε έναν ψυχίατρο.
Με μια ψυχρή, τρομακτικά κοφτερή φωνή σε τρίτο προσώπο,αφηγείται στον ψυχίατρο ολόκληρη τη ζωή της η Jiyoung - μια αφήγηση γεμάτη με διαφορετικά στοιχεία απογοήτευσης, επιμονής και υποταγής. Γεννημένη το 1982 και με το πιο κοινό όνομα για μία κορεάτισσα, η Jiyoung γίνεται γρήγορα η ανεπιθύμητη αδελφή του μικρού αδελφού της. Πάντα, η συμπεριφορά της ελέγχετε από τις ανδρικές φιγούρες γύρω της - από τους δασκάλους του δημοτικού σχολείου που επιβάλλουν αυστηρές στολές για κορίτσια, έως τους συναδέλφους της που εγκαθιστούν μια κρυφή κάμερα στις τουαλέτες των γυναικών και δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο. Στα μάτια του πατέρα της, φταίει η Jiyoung που οι άντρες την παρενοχλούν αργά το βράδυ. Στα μάτια του συζύγου της, είναι καθήκον της Jiyoung να εγκαταλείψει την καριέρα της και να φροντίζει αυτόν και το παιδί τους - να τα βάλει πρώτα.
Η οδυνηρά κοινή ζωή της Jiyoung έρχεται σε αντιπαράθεση με φόντο μια προχωρημένη Κορέα, καθώς εγκαταλείπει τις πολιτικές για έλεγχο των γεννήσεων και «οικογενειακού πλάνου» και ψηφίζει τη νέα νομοθεσία κατά των διακρίσεων λόγω φύλου. Αλλά μπορεί ο γιατρός της να την θεραπεύσει, ή ακόμα και να ανακαλύψει απο τι πραγματικά πάσχει;
Σε πρόσφατη συνέντευξη της η Cho ρωτήθηκε:
Ο σκηνοθέτης του Parasite Bong Joon-ho είπε πρόσφατα: «Η Κορέα, στην επιφάνεια, φαίνεται σαν μια πολύ πλούσια και λαμπερή χώρα ... αλλά ο σχετικός πλούτος μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται. Η νεότερη γενιά, ιδιαίτερα, αισθάνεται πολύ απόγνωση." Συμφωνείς;
Ναι, νομίζω ότι η νεότερη γενιά ανδρών έχει μια αίσθηση απώλειας επειδή πιστεύει ότι δεν έχει τόσο μεγάλη δύναμη, κεφάλαιο ή ευκαιρία σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Πιστεύω όμως ότι αυτοί οι νέοι δεν πρέπει να υποτιμούν τις γυναίκες, οι οποίες έχουν ακόμη λιγότερες ευκαιρίες.
Πώς είναι το κίνημα #MeToo στη Νότια Κορέα;
Τον Μάιο του 2016, μια γυναίκα δολοφονήθηκε στο σταθμό Gangnam και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους υπήρχαν πολλά σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των λογοτεχνικών κύκλων και των τεχνών. Οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν για τη φρίκη και τις απειλές που έχουν νιώσει οι γυναίκες - που δεν είχαν συζητηθεί νωρίτερα. Στη συνέχεια, μια γυναίκα εισαγγελέας, η Seo Ji-hyeon, συμμετείχε στο κίνημα #MeToo, αποκαλύπτοντας τι είχε βιώσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην κορεατική τηλεόραση, η Seo συζήτησε την εμπειρία της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, μια αποκάλυψη που ώθησε άλλες γυναίκες να εμφανιστούν.
Αρκετά K-pop idols, όπως η Soo-young των Girls 'Generation και ο RM των BTS, επαίνεσαν το βιβλίο. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα - και είστε οπαδός της K-pop;
Έχουμε μια νέα λέξη στην Κορέα: «idol sellers». Σαν το μπεστ σέλερ, αλλά λιγο διαφορετικά. Η προώθηση από διασημότητες έχει ισχυρό αντίκτυπο. Ήμουν από καιρό φαν της K-pop: Είμαι φαν του συγκροτήματος Mamamoo και της τραγουδίστριας Taeyeon.
(The Guardian, Feb 2020)
Το 2019 μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη, ως ταινία, με πρωταγωνιστές τους : Jung Yu-mi
και Gong Yoo. Αφήνοντας πάλι δυφορούμενες κριτικές και απόψεις.
Το βιβλίο της αποτελεί ένα δυνατό ορόσυμο και ξεκίνημα για μία νέα εποχή στα στάνταρς της Ν.Κορέας απέναντι στις γυναίκες. Είναι μία φωνή για εκέινους που δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν, ακόμη, και μία αύρα ελευθερίας για αυτούς που τόλμησαν. Μεταφρασμένο σε 18 γλώσσες το "Kim Ji-Young, Born In 1982" έχει μιλήσει και στις καρδιές γυναικών εκτός των ασιατικών συνόρων.
Μόλις το διαβάσετε, δύο λέξεις θα το συνοδεύουν: δυναμικό και πραγματικό.
Comments